Suhteeni elokuussa kypsyviin marjoihin (viinimarjat, karviaiset, vadelmat, mustikka) on heittänyt häränpyllyä viidentoista vuoden takaisesta. Aiemmin marjoista tuli mieleen pakotetut poimimistuokiot äidin viinimarjapuskissa tai – vielä kamalampaa – metsässä. Poiminnan seurauksena saattoi olla litrakaupalla kitkerää mustaviinimarjamehua, jota piti litkiä syysnuhan taltuttamiseksi.
Nyt antaisin mitä tahansa, että nuo samaiset marjapuskat eivät olisi 250 kilometrin päässä. Olen kuin paratiisissa, kun saan poimia ja pakastaa äidin marjoja ja kantaa niitä purkkikaupalla Helsinkiin. Etäisenä haaveena on joskus omistaa oma piha omine pikku marjapuskineen.
Kun omia puskia ei ole saatavilla, tarttuu marjoja mukaan kauppareissulla. Tämänhetkisen ruokavalion kärjessä ovat maustamaton jugurtti ja puuro, koska niiden kanssa marjat sopivat hyvin ja niitähän menee paljon. Juuri tänään sunnuntaiaamuna herkuttelin marjoilla, jugurtilla ja itsetehdyllä luomumyslillä tavallisen vihersmoothien sijaan.
Ja tosiaan marjathan ovat kausiruokana aivan omaa luokkaansa niin ravintoarvoiltaan kuin maultaankin – harmi, että kausi on vain niin lyhyt!
Tässä vielä oma luomumyslin resepti:
- Kaurahiutaleita
- Auringonkukansiemeniä
- Pellavansiemeniä
- Seesaminsiemeniä
- Rusinoita
- Pähkinöitä
Sekoita ja säilytä isossa, tiiviissä purkissa tai tölkissä.
– Flora